Verzorgings Tips
Ook alle informatie op deze pagina is van Joyce Janssen-Groeneweg .
Joyce is eigenaar van een klein huiselijke kennel voor de Engelse Cocker Spaniel.
Met jaren ervaringen in het fokken , trimmen en verzorging van dit lieve ras,
heeft Joyce veel informatie en handige tips …
zeer nuttig voor alle honden eigenaren en beginnende fokkers zoals ik.
Veel Lees Plezier…
BRON : Joyce Janssen-Groeneweg WEBSITE : www.jemoras.com
Ik heb een paar jaar in de redactie van de Nederlandse Spaniel Club gewerkt.
En ik werk er nu weer! Daarin staat de tip van de trimster, van mijn hand.
Hieronder vind u allerhande handige tips,
waar u misschien wat aan hebt met de verzorging van uw cocker.
oke, het is veel, maar neem de tijd!
Oorrandeczeem
Dit eczeem zit aan de randen van het oor, onderaan voelt u een harde rand. Het stinkt en veroorzaakt klitten.Het wordt veroorzaakt doordat de cocker overal zijn neus in moet steken en dus zijn oren over de grond slepen, je kunt nog ze goed afdrogen, maar het echte opdrogen duurt vaak te lang, daardoor ontstaat dus oorrandeczeem. Uiteraard hebben wij daar weer een heel goed huismiddel tip voor u! Groene biotex, wij kunnen niet meer zonder.
U neemt een literkan en doet daar een bodem poeder of vloeibaar groene biotex in, vul het aan met lauw water, in het geval van poeder, even op laten lossen en de oren er in laten weken. Goed met uw vingers langs de randen mee masseren. Oren even uitknijpen en niet afspoelen, heel goed drogen. Dit herhaalt u om de dag, totdat u de dikke/harde rand niet meer voelt. Als dat geregeld is, hoeft u dit maar 1 a 2 keer per week te herhalen. Binnen tien minuten bent u hiermee klaar, dus een kleine moeite voor u en uw cocker!
Lipplooiexceem
Dit is een natte bacterie die in de lipplooi zit, dit is pijnlijk voor de hond en voor u een hele vieze geur. De bacterie is een tijd actief en een tijd in ruste. Aangezien het een natte bacterie is, geeft een zalf niet altijd het gewenste resultaat na een tijdje komt de stank en de ontsteking dus weer terug. Een lipplooicorrectie, uitgevoerd door een dierenarts, geeft ook niet altijd een oplossing, omdat de bacterie juist op die plek terug kan komen en dan zit je helemaal met een probleem. Wat te doen? Zowiezo altijd de lipplooi kort houden (zie tip vd. trimster 2 op de volgende pagina) En dan je instellen op consequent verzorgen! Er zijn 3 middelen die ooit op mijn honden gewerkt hebben. (er zullen vast meerdere middelen zijn die werken en helpen, maar ik kan alleen vanuit eigen ervaring spreken) -dutimonpoeder, groene leem en propolis (bijentinctuur). De dutimonpoeder kunt u gewoon bij de drogist kopen, het is een gele poeder wat ervoor zorgt dat het exceem uitdroogt, het is makkelijker om het even in een bakje te doen en dan met een vochtige vinger op de plooien smeren, dit wel zovaak mogelijk per dag doen, liefste elke 2 uur. Zodra de stank weg is en de ontstekingen ook, poedert u nog af en toe en dan afbouwen. De groene leem zweer ik zelf bij want het geeft onzettend snel resultaat. Dit kunt u kopen bij de paardendrogist of een goede reformwinkel. Ook hier weer elke twee uur op de lipplooi smeren en tussendoor niet schoonmaken, want dat irriteerd weer. Met een kleine 1,5 week moet het over zijn en dan nog even een paar dagen iets minder smeren. Met over zijn bedoel ik dus geen stank meer en geen irritatieplekken meer. Propolis ook weer te verkrijgen bij een reformwinkel, dit doe je wat minder vaak op een dag, maar geeft ook best snel resultaat.
Maar met alles, als je niet consequent verzorgd, heeft het helemaal geen nut om het te doen, dus er wel even bovenopzitten en aan de slag!
Vrieskou en voetzooltjes
Als het vriest en er ligt dus pekel buiten, kunt u beter voor elke wandeling even de voetzolen van uw cocker insmeren met vaseline. Werkt ook goed tegen de sneeuw.
Gebit verzorgen
Het gebit van uw cocker heeft zeer zeker ook een goede verzorging nodig, ondanks de harde brokken die hij krijgt of de botten waarop hij mag knagen, ontstaat er toch tandsteen. Doet u hier niets aan, kan dit hardnekkig worden en gaan stinken en nog erger, gaan rotten. Natuurlijk kan op latere leeftijd het tandsteen bij een dierenarts verwijderd worden, maar de hond moet dan wel onder narcose, en dat is toch niet wenselijk, als u weet dat u er zelf iets aan kunt doen. Ervaring leert dan, de tandsteen komt best wel weer snel terug. Er zijn trimsters die bij elk trimbeurt ook het tandsteen weghalen, maar tussen de trimbeurten door moet u ook zelf gaan poetsen. Met een gewone tandenborstel kan, maar geeft vaak bij de achterste kiezen niet het gewenste resultaat.
Een gouden tip: De elektrische tandenborstel, (liefst met zachte borstel) oke, de hond zal er aan moeten wennen. De meest ideale manier is beginnen met het masseren van het tandvlees, gewoon met uw vinger, als de hond ’s avonds lekker bij u op schoot ligt. Gaat dit goed, pak dan een gaasje, deze zijn bij de dierenarts verkrijgbaar, hierop zit een poeder zodat het wat ruwer is. Hierdoor verwijderdt u al een hoop tandsteen/plak. Daarna de hond op tafel zetten en het zelfde ritueel aanhouden. Een beloning na afloop doet wonderen. Als dit allemaal goed gaat, begin dan met de electrische tandenborstel, niet aanzetten, maar gewoon poetsen met wat smeerleverworst op de borstel, nadat uw hond hieraan gewend is, dan de borstel aanzetten en nog steeds met een beetje smeerleverworst erop. Daarna kunt u hem wennen aan een beetje tandpasta (er is tandpasta speciaal voor honden bij uw dierenarts te verkijgen, hierin zitten enzymen die de bactierieen verwijderen die tandsteen en plak veroorzaken). Met deze borstel kunt u overal goed bij en het gebit blijft ontzettend mooi schoon!
Voorhuidonsteking bij de reu
Voorhuidontsteking is een probleem wat vaak voorkomt bij reuen. Het is een infectie van de voorhuid. Gekenmerkt door een gelige/groene afscheiding (lijkt op pus) bij de geslachtsopening. Het stinkt en het plakt aan de haren van de buik. Behandeling is best simpel, de dierenarts heeft verschillende soorten voorhuidcleaners. Maar zoals gewoonlijk zijn wij gek op huismiddeltjes, dus bij deze weer een tip. Uiteraard bij alles in de verzorging moet ook dit consequent gebeuren.
* zet kamillethee en laat het afkoelen
* neem de hond mee naar buiten (dit ivm. het lekken).
* neem een plastic spuitje, zuig de thee op in het spuitje en spuit het in de geslachtsopening
* masseer het uit en herhaal het een aantal keren.
* doe dit elke dag en bouw het pas af als u reslutaat ziet.
Natuurlijk kan dit nog wel eens terugkomen en dat is ook niet vreemd, het is een bron van bacterieen omdat de reu alles op zich spat. Dus is het verstandig om het haar rondom kort te houden. Als niets zou helpen en u bent echt consequent geweest dan is castratie een laaste optie, maar weet wel dat bij 20% van de gevallen het niet helpt ondanks de castratie!
Loopse teven en schijndracht
De meeste teven worden elke 6 maanden loops, sommige elke 7, 8 of 9 maanden, dat verschilt per teef. Een dierenarts zal u gelijk adviseren om de teef dan maar te laten steriliseren, dat gedoe en als u het niet doet met gevolg op baarmoederontsteking en tumoren. Niet alle teven kijgen dit, maar toch. Wat er niet bij verteld wordt dat dit toch niet zonder gevolgen is, de operatie kan in sommige gevallen slecht aflopen, maar buiten dit, is het een ramp voor de vacht, de vacht is binnen 3 maanden totaal veranderd, wordt dik en wollig en is niet meer te plukken met als gevolg dus scheren, wat uiteraard niet zo mooi is als plukken. Dan het eeuwige gevecht tegen het zomaar dikker worden van de hond. Incontinetie kan ook voorkomen, en geloof me, er staan genoeg teven die opereerd zijn bij mij op de trimtafel, die dus staan te lekken. Uiteraard heeft de dierenarts daar wel weer een pilletje voor, maar wel met gevolg dat de hond haar leven lang onnodige medicijnen moet slikken. Kans op suikerziekte en weer met daar als gevolg kans op blindheid. Uiteraard zal uw dierenarts daar wel veel tegenin te brengen hebben, maar het zal maar net uw teef zijn die dit krijgt!
Wil u geen van beide, neem dan een reu!
Zelf geef ik mijn teven na de loopsheid, Uterovetsem van VSM, 3 weken lang, 2 maal 15 druppels per dag, met een beetje water, opgezogen in een plastic spuitje, een half uur voor of na het eten. Dit schoont de baarmoeder. Ik wil niet beweren dat het zeker te weten helpt, maar zo weet ik in ieder geval dat ik mijn uiterste best heb gedaan om het te proberen te voorkomen. Ik geef dit middel ook na een bevalling. Mocht de teef toch schijndrachtig worden dan geef ik ze 5 a 6 weken na de loopsheid Galastop (ook verkrijgbaar bij de dierenarts) 1 week lang 1,2 mm, per dag en je ziet de teef alweer vrolijker worden na een dag of 4!
Wassen
De cocker is een echte smeerpoets. Rolt overal in, het kan niet smerig genoeg zijn. Vaak is dan ook de vraag in de trimsalon:”hoe vaak moet mijn cocker gewassen worden?”. Ik zei dan altijd steevast: “Als hij vies is en als je hem ruikt, als je maar een goede hondenshampoo gebruikt”.
Maar dat is makkelijker gezegd door een trimster die haar cockers elke 4 weken trimt en waarvan de cockers elke dag naar het strand gaan en in de zee zwemmen, die blijven langer mooi, zacht en schoon dan de cockers die dagelijks door het gras en de bagger lopen. Cockers die elke 2 a 3 maanden getrimd worden (dus die veel vacht hebben), kunnen vaker, dan een keertje in bad gedaan worden, als er maar een goede hondenshampoo en conditioner gebruikt wordt. Een shampoo gebruiken die alkalivrij is, dit wil gewoonweg zeggen, dat het de vetlaag op de huid en tussen de vacht niet aantast. Laten we zeggen, zo vaak u het wassen nodig vindt. Bijvoorbeeld: inderdaad als hij vies is en als hij begint te ruiken. Maar zorg wel dat de hond redelijk goed uit de klit is, voordat u hem gaat wassen. Natuurlijk kan uw cocker flink gaan tegenspartelen, maar dwing hem op een zachte, doch consequente manier om naar u te luisteren!
Spoel de cocker met lauwwarm water af en wrijf de shampoo goed in, spoel hem daarna weer goed uit. Dan de conditioner in de vacht wrijven en dit heel even in laten werken en dan weer goed uitspoelen. De conditioner werkt goed tegen klitten. De cocker daarna goed droog maken met een schone handdoek en daarna goed droogfohnen. Aan dit fohnen moet u hem uiteraard wel van pup af aan laten wennen. Een cocker zo laten drogen, zal ik u niet adviseren, het duurt vrij lang eer een natte cocker droog is en een koutje loert dan wel om de hoek! Was uw cocker echter niet (liever 3 weken niet) voor u naar de trimster gaat, de meeste trimsters vinden dan de vacht te zacht om te plukken.
Natte cockers
Altijd zijn die viezerikken na de wandeling nat; of van de regen; of ze duiken wel in één of andere sloot. Als u één cockertje heeft is het niet zo’n ramp om hem af te drogen en elke keer een schone handdoek te pakken, maar als u meerdere cockers heeft (veel leuker!), wordt het een extra was voor de honden. Aangezien we onze tijd wel beter kunnen besteden door bijvoorbeeld te wandelen met de cockers, is daar weer een tip!
De hondenzeem. Verkrijgbaar in verschillende merken (en aanzienlijk verschillende prijzen) bij de betere dierenspeciaalzaak of bij uw trimster. De voordelen van de zeem in een koker zijn: geen extra was meer en de cockers worden beduidend droger dan het drogen met een handdoek. Wat heb je verder nog nodig:
* natte cocker(s)
* een emmertje met lauw water (of lauw water in de gootsteen)
* uiteraard de zeem
Gebruik: de zeem even goed spoelen in het lauwe water en flink uitwringen. De cocker goed droogwrijven. U krijg de cocker nu droger dan met een tal van handdoeken. De zeem goed uitspoelen (de zeem kan ook gewassen worden, maar dat hoeft niet elke keer) en de zeem ergens ophangen om te drogen (als u de zeem meeneemt op vakantie kan hij terug in de koker, maar niet daarin bewaren voor dagelijks gebruik, anders gaat hij stinken). Klaar!
Paracetamol
Wist u dat u niet zomaar een paracetamol aan uw hond kan geven? Bij uw hond wordt paracetamol omgezet in een giftige stof. Deze stof is giftig voor de lever en zorgt dat in het bloed het rode hemoglobine omgezet wordt in methemoglobine. Dit geeft het bloed een chocoladebruine kleur. U kunt dus beter in overleg met uw dierenarts pijnstillers geven die voor de hond geschikt zijn.
Lopen met uw cockerpuppy
Maar al te vaak krijgen de trimster puppy’s met een leeftijd van 6 maanden, op tafel voor hun 1e kleine puppy/wenbeurtje. De voetjes, oortjes en het gezichtje worden geknipt en er wordt geprobeerd om alvast het kuifje te plukken. Dan komen de trotse verhalen van de eigenaren los en onder andere vertellen ze dan dat ze al zo heerlijk lang met het puppy lopen. Dit tot grote schrik van elke fokker. Het is echt niet goed om lange tijden te lopen met uw pup. Het beschadigd de botten, spieren, gewrichtsbanden en pezen. De wandelingen moeten kort zijn en met beleid, ook niet op mul zand of te zachte ondergrond. Hieronder ziet u een schema, hoeveel u met uw cockerpuppy het eerste jaar mag lopen:
* tot 4 maanden: 15 minuten
* vanaf 5 maanden: 20 minuten
* vanaf 6 maanden: 30 minuten dit allemaal is per dag!!!!
* vanaf 7 maanden: 40 minuten
* vanaf 8 maanden: 50 minuten
* vanaf 9 maanden: 55 minuten
* vanaf 10 maanden 1 uur en wat langer
* vanaf 1 jaar kan hij de hele wereld aan en is het heerlijk om dagelijks lange wandelingen met uw cocker te maken, want een volwasssen cocker heeft veel beweging nodig!
Hotspot
Een Hotspot is een vochtige jeukende plek. Deze ontstaan vaak zomers als gevolg van allergieen. Vaak ziet men deze plekken (de huid bij de plek wordt helemaal kaal) op de schouderbladen of op de billen van de hond. Het jeukt enorm en als u hier niets aan doet wordt de (meestal ovale) plek (met schijf eronder) steeds groter. U kunt bij de dierendrogist.nl het Hot spot & Summer Allergies bestellen.
Maar u kunt ook de ouderwetse huismiddeltjes uitproberen: Berkenteer-olie, 3 keer per dag, op de aangetaste plek smeren of Listerine mondspoelwater (bruin) in een spuitflesje doen en op de plek spuiten 4 a 5 keer per dag. Een rare tip maar het werkt als een tierelier! Ik had een hond die al vier weken last had van een hotspot en alles wat ik uitprobeerde werkte niet, totdat ik de tip van de listerine kreeg en binnen 2 dagen droogde de plek in en kon het haar weer aangroeien.
Zomerperikelen
Tijd voor de huismiddeltjes en tips om de zomer met alle insectecten door te komen. Vlooien en teken zijn dan extra in grote getalen aanwezig. Uiteraard kunt u allerlei middelen bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak kopen zoals: vlooien en tekenbanden (dit vooral doen als uw met de hond naar het buitenland op vakantie gaat of naar de bossen), spuitflessen, maar vergeet vooral niet uw huis te spuiten tegen de vlooien voordat u op vakantie gaat!
Maar er zijn ook minder schadelijk oplossingen die mee kunnen werken aan een vlo/teek vrij leven van uw cocker. Wat heeft u nodig:
* een plantenspuit (daarna niet meer gebruiken voor de planten).
* spa blauw
* etherische olieen oa. ceder, eucalypthus, citroen en lavendel.
Van elk der olieen een paar druppels in de plantenspuit doen en aanvullen met de spa. Voor elke wandeling spuit u de hele hond in. Vlooien en teken vinden dit erg onaantrekkelijk, om op de hond te springen. En het werkt! Wat u ook kunt gebruiken tegen vlooien en teken is: de groene os anti teek/vlo, verkrijgbaar bij uw dierenarts.
Een ander goed werkend middel is het gebruik van knoflooktabletten. Geef de hond 2 tabletten (van bijv. de dierendokter) per dag door het voer. Het voordeel van deze tabletten tegenover de verse knoflooktenen is, dat ze hier niet vanuit de huid/vacht of bek gaan stinken. Knoflooktabletten zijn ook erg goed voor de bloedsomloop. Nog een tip een combinatie van knoflook, zeewier en brandnetels te bestellen bij Spat puppycare werkt ook perfect!
En uiteraard moet ik u ook nog even waarschuwen voor het warme weer. De hond zweet via zijn bek en zijn voetzolen. Fiets dus niet met de hond als de temperatuur warmer is dan zo’n 15 a 17 graden. Het straatasfalt en straattegels worden heel warm en de hond kan zijn hitte niet meer kwijt, met als gevolg verbrande voetzolen.
Laat de hond absoluut niet in de auto zitten, ook niet voor heel even, dit heeft menig hond al het leven gekost!!!!!
Dodelijke teek
De dodelijke teek heeft zich definitief in Nederland gevestigd. De dermacentor teek, die de voor honden dodelijke ziekte overbrengt en is ook voor mensen schadelijk. Deze teek is te herkennen aan een gestreepte schild, de gewone teek heeft een egale schild (rug). Honden die een beet van deze teek hebben gehad worden lusteloos, kunnen bloed plassen en krijgen hoge koorts. Het is zaak om met spoed naar uw dierenarts te gaan en mocht u de nog teek nog hebben, deze ook mee te nemen. Bent u er op tijd bij dan kan de dierenarts nog een hoop betekenen voor uw hond. Mocht u in parken of bossen lopen, dan is uiteraard een goede tekenbestrijding wel op zijn plaats.
Graskruipers
We kunnen U niet vaak genoeg waarschuwen, want het komt helaas nog veel te veel voor, dat de trimsters, overal uit het lichaam van de cocker graskruipers halen. Vooral tussen de tenen, in de oren, liezen of gewoon in en op het lichaam. Nou wordt het aantal graskruipers per jaar ook meer, vele gemeentes spuiten geen onkruidverdelgers meer en zo neemt dit rotplantje toe in aantal. Let er goed op, na elke wandeling de hele hond nakijken, dus ook tussen de tenen, in de oksels en in de liezen. Laat hem ook niet door deze struiken lopen en vermijd de groenstroken waar deze staan.
Je komt ze veel tegen in de graskanten en langs de weg, het zijn lichtbruine struiken met pluimen eraan, de maat kan nog al verschillen. Ze noemen ze ook wel aren of korenaren. Een pot nat, maar je zit er enorm mee als je hond zo’n kruiper op/in zijn lijf krijgt. Door de weerhaakjes aan het plantje, kan deze makkelijk aan de vacht blijven haken. Door beweging van huid en lichaam “kruipt” deze als ware verder, de punt is zo scherp dat hij in het lichaam kan kruipen, met alle gevolgen van dien! De kruiper kan dus in het lichaam gaan dwalen en overal ontstekingen achterlaten. Dus is het ook moeilijk voor dierenartsen om op de juiste plek de kruiper er weer uit te halen en met gevolg een dikke rekening waar je dus niets aan hebt. Zo vertelde een trimklant dat zij op een zondagavond met haar cocker naar de dierenarts moest voor een graskruiper in het oor, deze zat inmiddels zo diep dat de hond een roesje nodig had en oké, alles was weer opgelost, maar wel 108 euro’s lichter. U bent dus gewaarschuwd!!!!
Nog een verhaal van een trimklant over de graskruipers:
Toen ik liep te wandelen in mei met één van mijn cockers zag ik al overal de graskruipers langs de weg staan en dat was alweer voor mij een waarschuwing om extra goed op te gaan letten bij de trimklanten. En jawel een week later was het al gelijk raak, Paggle, een hele lieve blauwschimmel stond op tafel en had een flinke klit onder zijn oksel en daaronder een flinke bult, aangezien Paggle een hele brave jongen is op tafel, ging hij braaf op zijn zij liggen, zodat we de bult beter konden bekijken en ja hoor, voor mij overduidelijk 2 gaatjes en een lopende ontsteking erachter, als je dit al zoveel jaren ziet, herken je hoe dit eruit kan zien om te weten dat daar een graskruiper in de huid zit. Dat heb je je als trimster eigen gemaakt. Paggle ging diezelfde avond naar de dierenarts en deze twijfelde aan mijn woord (vond het nog te vroeg in het jaar en niet een plek waar een graskruiper zit, nou ja!) en gaf Paggle anti-biotica en een zalfje mee naar huis. Toch geloofde de baas mijn woord en ging de volgende dag voor een second-opinion naar een andere dierenarts en Paggle moest een dag later onder het mes en jawel, er kwam en graskruiper uit die daar in de oksel al vervelend schade begon toe te brengen. Gelukkig is hij eruit en na een paar dagen een mooi t-shirts te hebben gedragen, zodat hij niet bij de wond kon en dit luchtiger is ipv. een kap, is Paggle weer het heertje en geniet weer verder volop van het leven!!!
Dus let goed op en kijk goed na!!!!!
Tip tegen vliegen
Deze tip heeft niets met cockers te maken, maar wel handig om te weten. Vliegen in de zomer zijn niet te vermijden, maar we kunnen wel proberen ze zo veel mogelijk tegen te gaan. Men neme een sinaasappel, snijd hem door tweeen en doe er zoveel mogelijk stukjes kruidnagel in. Zet ze, op een schoteltje, hier en daar in de keuken en in de huiskamer en u zult zien met na een paar dagen geen vlieg meer te zien! Oke, na 1 a 1,5 week moet u dit wel weer vervangen omdat de sinaasappel nou eenmaal niet zo lang meegaat, maar toch, het werkt!